Forside > Politi og Beredskab > Aktion Möwe

Aktion Möwe

Med billigelse fra Hitler og Himmler gennemførte den tyske besættelsesmagt den 19. september 1944 kl. 11.00 et af de mest gennemgribende tyske indgreb i Danmark under besættelsen. I en landsdækkende aktion slog tyske styrker til mod det danske politi. Formålet var med ét slag at eliminere den potentielle trussel fra det store, velbevæbnede politikorps og samtidig sikre en reorganisering af den danske politistyrke under tysk overherredømme.

Historiker og forfatter Anders Brandt Lundager går i dette foredrag helt tæt på politiet under besættelsen, den dramatiske politiaktionen og ikke mindst de voldsomme konsekvenser af det tyske indgreb.

Mens knap 2.000 tjenestegørende betjente i landets fire største byer blev arresteret og ført til tyske koncentrationslejre, blev resten af styrkens ca. 8.000 politifolk forsøgt afvæbnet og reorganiseret i et nyt politi. Planen endte i kaos for besættelsesmagten, da aktionen utilsigtet medførte opløsningen af det danske politi frem til befrielsen.

Foredraget belyser, hvad der lå til grund for Aktion Möwe, hvordan aktionen blev forberedt af det tyske politi, hvordan den blev effektueret forskellige steder rundt om i landet og ikke mindst hvilke store konsekvenser, der fulgte i kølvandet på politiaktionen.

Hvis det ønskes, kan også politihistoriker og leder af politimuseet Frederik Strand bookes sammen med Anders Brandt Lundager. Læs også mere om bogen, som foredraget er bygget omkring her.

Historisk foto udlånt af Politimuseet.

Foredragsholder

Anders Brandt Lundager
Historiker ved Politimuseet

Emner